Quds-commandanten van de IRGC gedood bij een vermoedelijke Israëlische aanval

DOOR PHIL BAINBRIDGE
April 2, 2024 – Iran zwoer wraak te nemen op Israël nadat zeven hoge commandanten van zijn elite Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) Quds Force waren vermoord, en zou zijn vergelding kunnen timen voor Quds-dag, 5 april.

Bij de belangrijkste moord sinds de VS in januari 2020 het hoofd van de Quds Force, Qasem Soleimani (rechts) in Bagdad vermoordde, werd brigadegeneraal Mohammad Reza Zahedi, die toezicht hield op geheime militaire operaties als commandant van de Quds Force in Libanon, Jordanië, Syrië en de Palestijnse Gebieden, gedood. toen een raket een gebouw naast de Iraanse ambassade in Damascus verwoestte.

Als onderdeel van het ambassadecomplex heeft Iran betoogd dat de luchtaanval een aanval op Iraans grondgebied vormt, in strijd met internationale conventies en normen. Er wordt aangenomen dat IRGC-commandanten een ontmoeting hadden met leiders van de Palestijnse Islamitische Jihad om de activiteiten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te coördineren toen de raket insloeg. Israëlische functionarissen zeiden dat het gebouw een buitenpost van de IRGC was, waardoor het een legitiem militair doelwit was.

Zahedi was zeer invloedrijk binnen het Iraanse veiligheidsestablishment en zou een sleutelrol hebben gespeeld in het beheer van de manier waarop Iran en de zogenaamde “As van Verzet” hebben gereageerd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Brigadegeneraal Mohammad Hadi Haj Rahimi, commandant van de Quds-troepenmacht Palestina en generaal Hossein Amanollahi en de chef van de generale staf van de Quds-strijdkrachten werden ook gedood, samen met vier andere hogere commandanten, Seyyed Mehdi Jalalati, Mohsen Sadaqat,
Ali Agha Babaei en Seyyed Ali Salehi Rozbahani.

error: Kopiëren mag niet!