Senegals Nieuwe President Geïnaugureerd met Twee First Ladies

De recent verkozen president van Senegal, Bassirou Diomaye Faye, zal officieel worden beëdigd met een unieke gezinssamenstelling – hij heeft twee vrouwen, Marie en Absa. Dit fenomeen, alom verspreid in het West-Afrikaanse land waar polygamie deel uitmaakt van zowel de traditionele als religieuze praktijk, weerspiegelt een significante culturele norm binnen een overwegend islamitische bevolking.

De acceptatie van polygamie op het hoogste niveau van de staat met Faye’s openlijke presentatie van beide echtgenotes is een primeur in de politieke geschiedenis van het land en wordt gezien als een statement die de Senegalese realiteit benadrukt. Sociologen en politieke figuren in Senegal interpreteren deze daad als het zenden van een krachtig signaal over de acceptatie en transparantie rond de praktijk van polygamie. Dit is tegenstrijdig met de bezorgdheid en kritiek die sommige Senegalese vrouwen en internationale mensenrechtenorganisaties hebben geuit over de discriminatie en oneerlijkheid die polygamie met zich mee kan brengen.

Met Faye’s overwinning in de presidentsverkiezingen en het vooruitzicht van twee first ladies, is het duidelijk dat het hele presidentiële protocol een herziening vereist om naar deze “totaal nieuwe” situatie te accommoderen. Dit historische moment markeert niet alleen een verandering in politiek leiderschap, maar belicht ook een diepe culturele traditie die nog steeds sterk is verankerd in de Senegalese samenleving.

error: Kopiëren mag niet!