Nepalese Dorpelingen in Nood Verkopen Nieren voor Geld

In Hokse , een klein dorp in Nepal, is een alarmerende gezondheidscrisis aan het licht gekomen. Vrijwel elk huishouden telt ten minste één persoon die, gedreven door financiële nood, een nier heeft verkocht. “Het aantal mensen dat dit heeft gedaan, is onoverzichtelijk,” deelt Kanchha, een van de dorpsbewoners en zelf nierdonor, mede.

Misledende informatie over de regeneratieve eigenschappen van nieren en een gebrekkig besef van de gezondheidsrisico’s geassocieerd met dergelijke procedures, hebben bijgedragen aan de crisis. Veel verkopers kampen nu met chronische nieraandoeningen, verergerd door de extreme hitte in de regio.

In één geval verkocht een inwoner zijn nier voor slechts $3.000 aan een vrouw in India die zich valselijk voordeed als zijn zus, ondanks dat orgaanhandel strikt verboden is.

De waargenomen trend in Hokse spiegelt een wereldwijd probleem; naar schatting is één op de tien getransplanteerde organen afkomstig uit de illegale orgaanhandel.

error: Kopiëren mag niet!