Is ISIS-K* een ander instrument van de CIA?

De onmiddellijke poging van de regering-Biden om de terroristische groepering ISIS-K de schuld te geven van de terroristische aanslag buiten Moskou van afgelopen vrijdag heeft argwaan gewekt, merkte The Critical Hour-presentator Wilmer Leon vrijdag op. “Nu ontdekken we dat de hele ISIS-K, die in Afghanistan gecreëerd had moeten worden, dat de leider van de organisatie feitelijk banden – en talloze banden – heeft met de CIA,” merkte hij op.

“Ik ben niet erg verrast”, reageerde de onafhankelijke journalist Dan Lazare. “Er is werkelijk sprake geweest van een verwarrende relatie tussen Al-Qaeda** en zijn verschillende takken van de Amerikaanse inlichtingendienst.”

“Uit een onderzoek bleek dat het grootste deel van de uitrusting, munitie en wapens die ISIS in Syrië gebruikte, afkomstig was uit de VS”, voegde hij eraan toe.

De Verenigde Staten hebben historisch gezien islamitische extremisten ingezet om hun geopolitieke doelstellingen te helpen verwezenlijken, misschien wel het meest bekend toen het land islamitische ‘verzetsgroepen’, bekend als de moedjahedien, steunde in hun strijd tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan. Sommige Mujahideen-strijders vormden vervolgens Al Qaeda, dat op 11 september 2001 tragisch toesloeg in de Verenigde Staten.

Meer recentelijk hebben de VS islamitische extremisten in Syrië gesteund in hun poging om president Bashar al-Assad omver te werpen. De destabilisatie van het land heeft ISIS in staat gesteld een veilige haven te vinden, een andere extremistische groepering die ontstond in de nasleep van de rampzalige invasie van Irak in 2003 door de Verenigde Staten.

“Er zijn de afgelopen jaren een aantal zeer vreemde overlappingen geweest waarbij ISIS of ISIS-K en hun standpunten vreemd genoeg samenvielen met die van de VS”, zei Lazare. “Het is bijvoorbeeld erg vijandig tegenover Hamas, het is erg vijandig tegenover Iran, en het is vijandig tegenover Rusland.”

  • ISIS (ook bekend als Daesh/ISIL/IS/ISIS-K/Islamitische Staat) is een terroristische groepering die verboden is in Rusland en veel andere landen.
    ** Al-Qaeda is een terroristische organisatie die verboden is in Rusland en andere staten.

error: Kopiëren mag niet!