DNA-lid Wang: “Winkeliers willen eerst kijken naar mate effect verhoogde stroomtarieven op bedrijfskosten”

Winkeliers willen eerst kijken naar de mate van effect waarop de verhoogde stroomtarieven zullen hebben op hun bedrijfsvoering. De nieuwe facturen van de verhoogde EBS-tarieven voor stroomverbruik gaan over een week of twee de deuren uit. Indien winkeliers merken dat de verhoogde stroomtarieven zodanig van invloed zijn waardoor hun bedrijfsvoering in problemen zal komen, vinden ze wel dat dan opnieuw met EZ gesproken moet worden  over de winstmarges.

De winstmarges voor de detailhandel zijn in april vorig jaar van 25 procent verlaagd naar 10 tot maximaal 15 procent. Winkeliers zeggen in elk geval de regering te ondersteunen om de prijzen van de basisgoederen betaalbaar te houden voor de bevolking. Zij hoeven op deze goederen geen winst te maken.

Het Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) noemt de verhoging van de stoomtarieven een noodzakelijke maatregel. Wang, die bekend staat als pleitbezorger in het parlement van Chinese winkeliers en detailhandel, zegt desgevraagd dat de verhoogde stroomtarieven zonder meer zullen leiden tot kostprijsverhoging. Winkeliers verwachten dat producten duurder zullen moeten worden ingekocht bij leveranciers. Die kostprijsverhoging kan sowieso niet op het conto van winkeliers worden geschreven. Het gebeurt volgens Wang heel vaak, dat “Chinese” winkeliers met de nek worden aangekeken vanwege de verhoogde prijzen van producten op de schappen, daar gelaten de enkelingen die zich inderdaad schuldig maken aan prijsopdrijving.

Bezuinigen gaat moeilijk

Wang, die zelf ook ondernemer is in de detailhandel, zegt dat winkeliers, evenals alle andere bedrijven en de rest van de samenleving, het heel moeilijk hebben. Met heel veel creativiteit wordt het winkelbedrijf “open” gehouden voor het publiek. De concurrentie onder winkeliers is erg groot.

De door EZ toegestane winstmarges houden zij zo laag mogelijk om zodoende de concurrentie enigszins het hoofd te kunnen bieden. Maar de verhoogde stroomtarieven zullen sowieso effect hebben op de bedrijfsvoering. Vriezers en koelkasten, waar bepaalde producten koel in bewaard moeten worden, zullen moeten blijven draaien. Daar kan moeilijk bezuinigd worden, door bijvoorbeeld de apparaten na sluitingstijd uit te schakelen. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben op de kwaliteit van voedselproducten en dranken zoals melk.

De “Chinese” supermarkthouders willen daarom eerst nagaan wat de mate van effecten zullen zijn op hun bedrijfsvoering. Overgaan tot sluiting lijkt geen optie. Volgens Wang moeten we ook niet terug naar een situatie waarbij consumenten lange afstanden moeten afleggen alvorens een supermarkt te bereiken.

SS

error: Kopiëren mag niet!