Brazilië: President Lula: “In 2030 geen ontbossing meer in Braziliaanse Amazonegebied”

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zich ertoe verbonden de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 uit te bannen, een stap die de Braziliaanse grenzen overstijgt en een bredere Latijns-Amerikaanse uitdaging en kans op het gebied van milieubehoud signaleert.

In een belangrijke verklaring die door heel Latijns-Amerika weergalmde, beloofde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva tijdens een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron een ambitieus doel: de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 een halt toeroepen.

Deze belofte, gedaan op de weelderige, groene achtergrond van het Amazone-eiland Combú onderstreept niet alleen de autonome ecologische kruistocht van Brazilië, maar werpt ook een schijnwerper op de collectieve ecologische uitdagingen en verantwoordelijkheden waarmee Latijns-Amerikaanse landen worden geconfronteerd.

De bewering van Lula dat de Braziliaanse inzet om ontbossing tot nul terug te brengen een zelfopgelegd mandaat is, overtreft alle eerdere verplichtingen onder internationale akkoorden zoals de Overeenkomst van Parijs.

Het weerspiegelt een breder sentiment dat heerst in Latijns-Amerika: de wens van de regio om de controle over zijn ecologische bestemming over te nemen, onafhankelijk van externe dictaten.

error: Kopiëren mag niet!