Waarom zijn de prijzen van goud en Bitcoin zo hoog gestegen?

De recordhoge prijsstijging van zowel goud als Bitcoin kan verband houden met de ‘waargenomen waarde van schaarste’ van beide, zegt Paul Goncharoff, hoofdmanager van adviesbureau Goncharoff LLC.

Hoewel goud duur is en “steeds moeilijker” te verkrijgen is, is de totale hoeveelheid Bitcoin voor altijd beperkt tot 21 miljoen tokens, waarvan er al ongeveer 19,6 miljoen zijn gedolven, vertelt hij aan Spoetnik.

Terwijl goud al een gevestigde reputatie heeft als betrouwbaar bezit en veilige belegging, bewezen door duizenden jaren menselijke geschiedenis, komt de reputatie van Bitcoin als een soort veilige haven volgens Goncharoff voort uit twee factoren.

“De ene is het beperkte aanbod ervan, en de andere is dat het idealiter onbetrouwbaar is en als zodanig beschermd is tegen de politiek-economische grillen van gecentraliseerde autoriteiten zoals regeringen, centrale banken en dergelijke”, legt hij uit. “Velen beschouwen het als het digitale equivalent van goud, en veel efficiënter om aan te houden en naar behoefte over te dragen, omdat het altijd wordt beheerd door het individu met de e-wallet, niet door een bank.”

Hij merkt echter op dat het nog te bezien is of Bitcoin een bezit zal worden dat net zo betrouwbaar is als goud.

error: Kopiëren mag niet!