Verenigd Koninkrijk: Brits gerechtshof staat toch hoger beroep klokkenluider Assange tegen uitlevering aan VS toe

Het Britse gerechtshof staat klokkenluider Julian Assange toch toe in hoger beroep te gaan tegen zijn uitlevering aan de VS.

De Britse autoriteiten willen hem overdragen aan de Verenigde Staten, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten.

De 52-jarige Assange, oprichter van Wikileaks, probeert al jaren om uit Amerikaanse handen te blijven. Hij zat ongeveer zeven jaar ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen, tot zijn arrestatie in 2019. Daarna belandde hij in de gevangenis.

Na twee dagen van hoorzittingen in februari deden de rechters van het gerechtshof in Londen hun uitspraak. Zij oordeelden dat Assange zijn beroep kon aantekenen tenzij de VS ‘voldoende garanties’ geeft over wat er verder met hem gaat gebeuren: kan hij rekenen op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet (vrijheid van meningsuiting) en kan hij de doodsstraf krijgen?

Assange wordt al bijna een kwart eeuw vervolgd en zit sinds 2019 vast in de zwaarbewaakte Londense Belmarsh-gevangenis.

In 2020 begon de uitleveringsprocedure aan de VS. Hij wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie te hebben gepubliceerd over vooral politieke en militaire zaken. De klokkenluider zou in de VS bij meerdere veroordelingen bij elkaar opgeteld tot wel 175 jaar cel kunnen krijgen.

error: Kopiëren mag niet!