Stijging aantal verkeersdoden zorgwekkend 

Afgelopen weekend hebben minstens vier mensen het leven verloren bij verkeersongevallen. Volgens de recente cijfers van het Korps Politie Suriname stond het dodental dit jaar maandagochtend op 14. Deze alarmerende stijging wijst op een zorgwekkende trend in het aantal verkeersslachtoffers dit jaar. In maart 2023 lag het aantal verkeersdoden rond de 13, wat de ernst van de situatie benadrukt.

Toename verkeersongevallen rond de feestdagen 

Het aantal verkeersongevallen en het aantal verkeersdoden neemt vaak toe rond de feestdagen. Tijdens feestdagen zijn er vaak meer mensen over straat, die op bezoek gaan bij familie en vrienden. Sommige feestelijke evenementen kunnen leiden tot meer alcoholconsumptie, vermoeidheid en roekeloos rijgedrag.

Het Phagwa-festival resulteerde in een langer weekend, waarbij festiviteiten al op vrijdag begonnen voor degenen die zich dat konden veroorloven. Dit verlengde feestweekend zorgde voor een verhoogde mate van sociale activiteiten. Het aanstaande weekend, vanwege Pasen, zal ook een “long weekend” zijn, waardoor het verkeer waarschijnlijk drukker zal zijn dan normaal. Het is belangrijk dat weggebruikers extra voorzichtig zijn en verantwoordelijk rijgedrag vertonen.

Voorlichting rond de feestdagen 

Tijdens de “Verkeersveiligheid Maand” in augustus en september wordt de belangrijkheid van verkeersveiligheid benadrukt. Toch zou het nuttig kunnen zijn om deze informatieperiode op te splitsen, vooral rond de drukke feestperioden, gezien de frequente verkeersongevallen en het aantal slachtoffers tijdens deze tijd. 

Het is mogelijk om preventieve maatregelen te optimaliseren en de boodschap effectiviteit te vergroten door de Verkeersveiligheid Maand te synchroniseren met deze feestdagen en extra campagnes te voeren tijdens deze specifieke periodes. Dit kan mensen bewuster maken van de risico’s en hen aanmoedigen om voorzichtiger te worden in het verkeer, waardoor het aantal slachtoffers en verkeersongevallen hopelijk zal afnemen.

SD

error: Kopiëren mag niet!