Ontdekking Wijst op Verblijfplaats van Vroege Mensen na Vertrek uit Afrika

Een internationaal team van wetenschappers heeft een ontbrekend stuk in de menselijke geschiedenis blootgelegd door te bepalen waar onze Homo sapiens voorouders ongeveer 20.000 jaar verbleven tussen hun vertrek uit Afrika, circa 70.000 jaar geleden, en hun vestiging in Eurazië rond 45.000 jaar geleden. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Nature, blijkt dat zo’n duizend individuen een “hub” bewoonden op het Perzische Plateau in het Midden-Oosten.

Deze bevinding, mogelijk gemaakt door oude DNA-analyse, moderne genetische gegevens en paleo-ecologische bewijzen, onthult dat deze regio diende als een cruciale tussenstop voor migratie en kolonisatie door heel Eurazië. De “hub” bood uiteenlopende ecologische omstandigheden, van bossen tot grassenland en savannes, die jager-verzamelaargroepen ondersteunden met hulpbronnen voor zowel plantaardig voedsel als wild.

Deze onthulling verbreedt niet alleen ons begrip van de migratiepatronen van de vroege mens maar benadrukt ook de rijkdom aan culturele ontwikkelingen die mogelijk plaatsvonden in dit gebied; een aspect dat wordt ondersteund door de opkomst van grotkunst net nadat mensen deze regio verlieten. Het toont aan hoe essentieel deze regio was voor de vroege geschiedenis van de mens en biedt nieuw inzicht in de complexe reis van onze soort.

error: Kopiëren mag niet!