Brazilië: Inheemse bevolking wendt zich tot EU om hun savanne te redden

Een EU-wet die producten uit ontbossing verbiedt, wordt eind 2024 van kracht, maar voor de Braziliaanse inheemse bevolking bevat deze een ondraaglijke maas in de wet: de Cerrado, de uitgestrekte beboste savanne van Brazilië, is uitgesloten van het toepassingsgebied ervan.

Een inheemse delegatie die de kwestie ter sprake bracht tijdens een bezoek aan Brussel zei dat het toezicht op een regio die Europa van soja voorziet voor hen “een kwestie van overleven” is. “De Cerrado is mijn thuis”, verklaarde Eliane Xunakalo.

De voorzitstter van de Federatie van Inheemse Volkeren van Mato Grosso, een van de grote Braziliaanse staten waarover de savanne zich uitstrekt, bezocht vorige week samen met andere activisten Brussel om druk uit te oefenen op de Europese Unie om haar anti-ontbossingwet te ‘verbeteren’.

De vorig jaar aangenomen wetgeving verplicht importeurs om aan te tonen dat hun producten afkomstig zijn uit ‘ontbossingsvrije toeleveringsketens’ en niet van land dat na 2020 is ontbost. Het treedt eind december van dit jaar in werking.

De definitie van “bos” in de tekst strekt zich echter niet uit tot beboste ecosystemen zoals de Cerrado, die zich uitstrekt door centraal Brazilië en tot in de aangrenzende Paraguay en Bolivia.

error: Kopiëren mag niet!