Vandaag in 1994: Vooraanstaande Mexicaanse presidentskandidaat vermoord

Luis Donaldo Colosio, de presidentskandidaat van de Mexicaanse regeringspartij, werd 23 maart 1994 neergeschoten tijdens een campagnebijeenkomst in de noordelijke grensstad Tijuana.

Als lid van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI, Partido Revolucionario Institucional), de politieke partij die het grootste deel van de 20e eeuw aan de macht was in Mexico, werd Colosio de beschermeling van de toekomstige Mexicaanse president Carlos Salinas de Gortari en werd hij gekozen in het Congres en de Senaat.

In 1988 was hij campagneleider van de succesvolle presidentiële campagne van Salinas en datzelfde jaar werd hij benoemd tot partijhoofd van de PRI. In 1992 benoemde president Salinas Colosio tot secretaris van de sociale ontwikkeling. In deze hoedanigheid werd hij steeds hervormingsgezinder; hoewel zijn beloften om de wijdverbreide armoede in Mexico terug te dringen er niet in slaagden de anti-regeringsguerrilla-activiteiten in de staat Chiapas te stoppen. Salinas benoemde Colosio eind 1993 tot zijn opvolger, waardoor hij de PRI-kandidaat werd en daarmee de favoriet om de presidentsverkiezingen van augustus 1994 te winnen.

Colosio voerde campagne als een man van het volk en verscheen vaak zonder de bescherming van lijfwachten. Op 23 maart 1994 werd hij vermoord tijdens een campagnebijeenkomst in Tijuana. Mario Aburto Martinez, een fabrieksarbeider, werd ter plaatse gearresteerd en later veroordeeld als enige schutter. In de daaropvolgende jaren werd echter bewijsmateriaal aan het licht gebracht dat duidde op een samenzwering die mogelijk helemaal tot aan het kantoor van president Salinas heeft geleid.

Colosio had beloofd de welig tierende politieke corruptie in Mexico te bestrijden, waaraan Salinas, die banden had met de georganiseerde misdaad in Mexico, zich schuldig maakte.

In de nasleep van de moord benoemde Salinas Ernesto Zedillo tot presidentskandidaat van de PRI. Zedillo werd gekozen bij verkiezingen die ongebruikelijk vrij waren van fraude, en was tot 2000 de Mexicaanse president. Salinas bracht eind jaren negentig door in ballingschap, maar keerde in 2000 terug naar Mexico. Zijn regering was betrokken bij andere politieke moorden en in 1999 werd zijn broer Raul veroordeeld. van het opdracht geven tot en financieren van de moord in september 1994 op Jose Francisco Ruiz Massieu, de secretaris-generaal van de PRI.

error: Kopiëren mag niet!