Rust op de valutamarkt

Een valutahandelaar zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat er momenteel opvallend weinig beweging is op de valutamarkt. Dit komt mede doordat de vraag naar valuta merkbaar is afgenomen. Importeurs geven bijvoorbeeld aan slechts 50% van hun gebruikelijke importen aan te schaffen. 

Daarnaast houden personen die normaal gesproken euro’s of dollars kopen zich nu gedeisd, waardoor er een periode van rust lijkt te zijn.

In vroegere tijden kenmerkte de valutamarkt zich door onmiddellijke aankopen na verkoop. Tegenwoordig echter is men voorzichtiger; de angst overheerst dat, mocht de wisselkoers de 35 bereiken, iedereen plotseling zal beginnen met inkopen. Zowel bepaalde importeurs als kapitaalkrachtigen wachten op dit ‘magische’ getal om dan hun slag te slaan.

Ondanks dat banken wel exportdollars ontvangen en actief aanbieden tegen competitieve koersen – soms adverteren ze met 35,50 maar verkopen ze voor 35,30 – blijft een verhoogde productie of inkomende geldstroom uit. Sommigen grijpen deze periode aan om snel geld te wisselen en daarna te investeren, in de hoop op rendementen tussen de 25 en 30 of meer.

Er is een rust over de markt gekomen, wat zelden wordt opgemerkt. De agressiviteit waarmee vroeger werd gekocht, lijkt tijdelijk te zijn beëindigd. Niettemin speculeert men dat, indien de koersen zich zouden nestelen tussen 34,50 en 35, de kooplust wel eens bruusk zou kunnen terugkeren.

error: Kopiëren mag niet!