BOG: Buikgriep en pokken niet alarmerend gestegen

“Er is op dit moment geen alarmerende stijging in het aantal gevallen van buikgriep en pokken,” zegt drs. Vern Nanhoe, waarnemend hoofd Epidemiologie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

In een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname vrijdag 22 maart, stelt de arts de samenleving gerust dat er geen significante toename is waargenomen van symptomen voor deze aandoeningen, hoewel er soms wel een verhoogd aantal meldingen is aan het begin van het jaar. 

“Wij houden jaarlijks een overzicht bij van het aantal gevallen van buikgriep en pokken, en we kunnen concluderen dat er op dit moment geen reden is tot ongerustheid. Natuurlijk blijven we alert en monitoren we de situatie nauwlettend”, aldus dokter Nanhoe aan.

Hij benadrukt echter wel het belang van hygiëne en preventieve maatregelen om besmetting met deze virussen te voorkomen. “Het is essentieel om regelmatig de handen te wassen, voedsel goed te bereiden en te bewaren, en contact te vermijden met mensen die ziek zijn. Deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen helpen om de verspreiding van buikgriep en pokken te voorkomen.”

Er is ook contact opgenomen met de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Ook daar is er geen extreme toename te merken. Dokter Nanhoe adviseert mensen die symptomen ervaren zoals buikpijn, diarree, braken, koorts, huiduitslag of blaasjes om direct een arts te raadplegen. “Het is belangrijk om snel en nauwkeurig vast te stellen wat de oorzaak is van deze symptomen, zodat er indien nodig adequaat behandeld kan worden.” 

Het BOG blijft de situatie rond buikgriep en pokken nauwlettend volgen en zal indien nodig passende maatregelen nemen om de volksgezondheid te beschermen. “Wij staan klaar om adequaat te reageren op eventuele uitbraken van deze ziekten en om het publiek te blijven informeren over hoe zij zichzelf kunnen beschermen,” besluit de arts. Men kan voor meldingen nog steeds bellen op het nummer 178.

error: Kopiëren mag niet!