Venezuela Sticht Nieuwe Staat in Betwist Gebied met Guyana

De Venezolaanse wetgevers hebben een wet aangenomen om een nieuwe staat te vormen in het gebied van de Esequibo-regio, al decennialang een twistpunt tussen Venezuela en Guyana. Dit initiatief, gestuurd door president Maduro, versterkt Venezuela’s aanspraak op het 160.000 vierkante kilometer grote gebied, ondanks internationale bemiddeling. Hoewel dit momenteel geen fysieke gevolgen heeft en na diplomatieke besprekingen beloofd is escalatie te voorkomen, wijst Venezuela de autoriteit van het Internationaal Gerechtshof af en ziet een recente volksraadpleging als legitimatie voor de claim. Het referendum trok minimale deelname, terwijl Guyana zijn territoriale soevereiniteit verdedigt. De nieuwe staat, Guayana Esequiba, wiens grenzen en interim-hoofdstad Tumeremo zijn vastgelegd, reflecteert Maduro’s voortdurende territoriale en maritieme ambities, te midden van kwesties zoals olie-exploratie, verhevigend de regionale geopolitieke spanningen.

error: Kopiëren mag niet!