Ministeries van GBB en Financiën reageren niet op vragen Animals For Asia over import in Sri Lanka van 330 vogels uit Suriname

De Asia For Animals Coalition (AFA) –  een netwerk van lokale en internationale dierenbeschermingsorganisaties natuurbehoudsorganisaties, de grootste in zijn soort ter wereld – heeft medio februari in een brief – ondersteund door ruim 160 bij haar aangesloten organisaties – aan de Surinaamse ministers van Grondbeleid en Bosbeheer (Dinotha Vorswijk) en Financiën en Planning (Stanley Raghoebarsing( vragen gesteld over de gang van zaken rond de import eind december vorig jaar in Sri Lanka van 330 vogels uit Suriname. Juist aan deze twee ministeries, omdat de export van dieren valt onder de afdeling Natuurbeheer (dienst ‘s Lands Bosbeheer) van GBB en Douane-issues ressorteren onder Financiën en Planning. 

De vogels waren op 30 december met een privé chartervlucht vanuit Suriname gearriveerd op Sri Lanka. Maar, er waren problemen met de bij de zending behorende documenten en vergunningen. Ook zouden zich onder de vogels zieke vogels hebben bevonden en lokale media berichtten, dat ruim 40 vogels de vlucht niet hadden overleefd. Gevreesd werd verder, nu Suriname berucht is vanwege de vogel- en dierensmokkel, dat de vogels ziekteverwekkers bij zich dragen. 

De organisatie wil van beide ministeries onder andere weten waarom de vogels volgens haar zonder de juiste documenten zijn vervoerd met een chartervlucht en hoe het mogelijk is dat er meer vogels zouden zijn vervoerd, dan op de bijgaande exportdocumenten was vermeld. Echter, tot vandaag de dag hebben de twee ministeries niets van zich laten horen. Binnenkort kunnen ze een herinneringsschrijven van AFA verwachten. 

Aan het denken zetten

Met zo veel veroorzaakt dierenleed hadden de Surinaamse autoriteiten toch minimaal een response kunnen geven op de vragen die gesteld worden door de vele organisaties die staan voor de rechten en het welzijn van dieren…… en in dit geval voor de 330 Surinaamse vogels op Sri Lanka. De brief zou zeker beide bewindslieden aan het denken moeten zetten over de gang van zaken rond de export van in het wild gevangen dieren vanuit Suriname naar bestemmingen in de hele wereld.

De AFA had ook de lokale Douane op Sri Lanka met een schrijven benaderd waarin om opheldering wordt gevraagd over de import van de vogels uit Suriname. De importeur, een groot vogelpark op het eiland, beschikte niet over de vereiste licentie en vergunningen. “Met de illegale import van deze vogels, zijn nationale wetten en mogelijk internationale verdragen geschonden”, aldus de AFA in haar brief aan de Douane. 

“Voorzichtigheid in acht nemen bij import vogels uit Suriname”

Ook schrijft zij, dat bijzondere voorzichtigheid in acht moet worden genomen bij zendingen afkomstig uit Suriname, met betrekking tot de wettigheid van de manier waarop de vogels zijn verkregen, en de gezondheidsstatus van de dieren, aangezien velen illegaal in het wild worden gevangen en geen medische screenings krijgen voorafgaand aan de export. 

Zorgen bij CITES

Tijdens een recente CITES-conferentie (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) in november 2023 werden er nog zorgen geuit over de illegale handel in levende vogels uit Suriname, na de grootste gedocumenteerde ontdekking en inbeslagname van 29 gesmokkelde Lear’s ara’s (een van de zeldzaamste papegaaiensoort ter wereld, endemisch in Brazilië) aan het Garnizoenspad in Paramaribo in juli 2023, gevolgd op 22 augustus door de diefstal van 23 van de ara’s uit een garage te Zanderij, onder toezicht van de dienst ‘s Lands Bosbeheer, een dag voordat ze naar Brazilië zouden worden gevlogen. Ook in deze Lear’s ara’s zaak zijnde verantwoordelijke autoriteiten zeer zwijgzaam…..

De ondertekenende organisaties van de brief, van over de hele wereld, namens vele miljoenen leden die zij vertegenwoordigen, verzoeken de Sri Lankaanse autoriteiten een onpartijdig en transparant onderzoek uit te voeren naar de invoer van de 330 Surinaamse vogels en passende maatregelen en juridische stappen te ondernemen tegen de importeur. De AFA is nog in afwachting van een inhoudelijke reactie op haar brief aan de Sri Lankaanse Douane.

GBB en Financiën en Planning en CITES-Suriname zwijgen

De redactie van Dagblad Suriname had ook de ministers van GBB en Financiën en Planning benaderd met vragen over de gang van zaken rond de export van de Surinaamse vogels naar Suriname, maar ook geen enkele reactie mogen ontvangen. Ook de CITES-vertegenwoordiger bij de dienst ‘s Lands Bosbeheer – ressorterend onder GBB – heeft niet gereageerd op herhaalde vragen van Dagblad Suriname. Waarom de ministeries en de vertegenwoordiger van CITES niet reageren, laat zich raden…

  • CITES heeft als doel de handel in beschermde dier- en plantensoorten in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door een systeem van in- en uitvoervergunningen en de exporten en importen worden geregistreerd in een handels database. Alle legale exporten van in het wild gevangen dieren en de daaraan verbonden documenten en vergunningen gaan via CITES.

De Surinaamse exporteur van de vogels had eerder de redactie van Dagblad Suriname laten weten, dat zijn bedrijf de vogels had geëxporteerd met alle legale documenten en vergunningen. Van de zijde van deze exporteur zou er dan ook niet incorrect, laat staan illegaal, zijn gehandeld rond de export van de 330 vogels.

PK

error: Kopiëren mag niet!