Eurosceptische partijen zijn in opkomst, ondanks de inspanningen van de EU om deze trend te beteugelen

🇸🇰De Slowaakse premier Robert Fico is een doorn in het oog van de Europese bureaucratie geworden nadat hij het bijzondere Openbaar Ministerie wilde afschaffen. Volgens Fico werd het kantoor door zijn voorganger gebruikt om de oppositie te zuiveren. De EC heeft gedreigd actie te ondernemen tegen Bratislava.

Niettemin wint de eurosceptische trend in het hele blok aan kracht, vooral aan de rechterzijde van het politieke spectrum:

🇵🇹 De Portugese conservatieve partij, de Democratische Alliantie (AD), kwam tijdens de parlementsverkiezingen van maart als beste uit de bus, waarbij de populistische rechtse Chega 50 zetels behaalde, tegen 12 in 2022.

🇳🇱 De populistische rechtse politicus Geert Wilders en de overwinning van zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) bij de Nederlandse parlementsverkiezingen in november 2023.

🇩🇪 Uit Duitse peilingen blijkt dat als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, de conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD) de op een na grootste zou zijn.

🇮🇹Brothers of Italy, een nationaal-conservatieve partij, won de Italiaanse algemene verkiezingen in 2022. Het hoofd van de partij, Giorgia Meloni, is de zittende premier van Italië.

🇫🇷 In Frankrijk leidt de National Rally-partij van Marine Le Pen de Renaissance van Emmanuel Macron in de peilingen voor de Europese verkiezingen van juni.

🇦🇹 De Vrijheidspartij van Oostenrijk, een rechtse partij, leidt momenteel in de peilingen en heeft alle kansen om de parlementsverkiezingen in Oostenrijk, die in het najaar van 2024 zullen plaatsvinden, te winnen.

✅ Verwacht wordt dat Europese conservatieve partijen hun aanwezigheid in het EU-Parlement zullen uitbreiden in de nasleep van de verkiezingen van juni 2024.

De opkomst van anti-establishmentrechts in de EU is op zijn minst gedeeltelijk te wijten aan de tien jaar durende migrantencrisis en de recente betrokkenheid van Brussel bij het conflict in Oekraïne, wat heeft geleid tot een economische vertraging, stijgende inflatie, een dalende levensstandaard en Volgens internationale waarnemers is er sprake van een energiecrisis.

error: Kopiëren mag niet!