Defensieminister Mathoera: “Team wordt klaargemaakt voor missie naar Haïti in Caricom-verband”

Defensieminister Krishna Mathoera zei woensdag na de wekelijkse Raad van Ministers-vergadering, naar aanleiding van diverse speculaties in de samenleving. dat er inderdaad een militaire missie naar Haïti in voorbereiding is. Dit wordt nauwkeurig voorbereid, aldus de bewindsvrouwe. Mathoera geeft aan dat Suriname in Caricom-verband heeft aangegeven te participeren. “Maar het is nog niet zo ver. We zijn bezig om een team klaar te maken”, sprak de minister. 

Vooralsnog zijn er geen Surinaamse militairen in Haïti. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft dit eerder ook al verduidelijkt.

“Berichten die anders beweren zijn triest en het is betreurenswaardig dat men dit soort berichten de ether in gooit”, zo liet Ramdin weten.

Minister Mathoera zei ook, dat de regels, de leiding van de komende missie, nog moeten worden vastgesteld. “Het moet duidelijk zijn wat de protocollen zijn, wat de regels zijn. Er moeten zekerheden zijn voor onze militairen”, aldus de Defensie-minister. Op dit moment is het overleg omtrent het sturen van een multilaterale veiligheidsmissie naar Haïti onder leiding van Kenia nog gaande.

Een toekomstige multilaterale missie zal zeer waarschijnlijk aanvankelijk bestaan uit Kenianen en Jamaicanen. De situatie op Haïti is zorgwekkend, heeft alle aandacht en geniet hoge prioriteit van de Caricom lidstaten. Suriname heeft de intentie een kleine groep militairen en functionarissen beschikbaar te stellen. Dat traject moet nog bewandeld worden en de mensen moeten ook nog getraind worden.

error: Kopiëren mag niet!