Bendegeweld Verergert Humanitaire Crisis in Haïti

In Haïti hebben bendes significante vooruitgang geboekt in de hoofdstad Port-au-Prince te midden van politieke onrust en de trage vorming van een interim-regering. Het land is sinds eind februari verder in geweld gestort nadat bendes een gecoördineerde aanval lanceerden en duizenden gevangenen vrijlieten. Premier Ariel Henry heeft sindsdien ingestemd met aftreden om plaats te maken voor een overgangsregering, maar onderhandelingen verlopen moeizaam. De VN heeft landen opgeroepen om het bestaande wapenembargo tegen Haïti af te dwingen vanwege de illegale wapenstroom die de instabiliteit en het geweld voedt. Het land heeft sinds 2016 geen verkiezingen gehouden en de moord op President Jovenel Moise in 2021 heeft de politieke crisis verder verdiept. Ondertussen bemoeilijken bendes de import van essentiële goederen en medicijnen, en waarschuwen gezondheidsorganisaties voor een mogelijke opleving van een cholera-uitbraak.

error: Kopiëren mag niet!