De last van wereldse zorgen tijdens Ramadan

In de gezegende maand Ramadan, een periode van diepe spirituele reflectie en zelfdiscipline, worden moslims over de hele wereld herinnerd aan de essentie van het mens-zijn en de connectie met Allah (SWT). 

Het is een tijd waarin het materiële wordt verminderd en de spirituele reis wordt verhoogd, een moment waarop de ziel gevoed wordt en het lichaam rust. Echter, te midden van deze heilige maand, wordt de vrede van vele gelovigen getest door de uitdagingen van het dagelijkse leven.

De moderne samenleving plaatst zware lasten op de schouders van individuen. Terwijl de economische druk toeneemt, vechten velen een stille strijd in de ruimtes waar rust zou moeten heersen: thuis en op het werk. De strijd tegen maagzweren en hoge bloeddruk is slechts een symptoom van een dieper, innerlijk conflict veroorzaakt door wereldse zorgen als inflatie, weersveranderingen, en economische onzekerheid. Deze zorgen veroorzaken irritatie, woede en verdriet, die de sereniteit van de ziel aantasten, wat rechtstreeks ingaat tegen de rustgevende geest van Ramadan.

Dr. Joseph F. Mantagno herinnert ons in zijn boek ‘The problem of nervousness’ eraan dat ons fysieke welzijn niet enkel bepaald wordt door ons dieet, maar vooral door wat ons geestelijk ‘opeet’. De historische woorden van de Arabische dichter Al-Mutanabbi, “Stress verandert een dikkerd in een vel over been,” raken aan deze realiteit en benadrukken de invloed van psychologische stress op ons fysieke welzijn.

In deze Ramadan moeten we onszelf eraan herinneren dat, hoewel we geconfronteerd worden met wereldse uitdagingen, onze focus moet liggen op spirituele groei en innerlijke vrede. Het is belangrijk om wereldse zorgen los te laten en te vertrouwen op de voorzienigheid van Allah (SWT). Ons geloof leert ons dat onze voorzieningen niet komen van de wisselkoers of de regentijd, maar van onze Schepper.

Laat ons in deze Ramadan streven naar een diepere connectie met Allah (SWT), door onze harten te reinigen van de angst en frustratie die ons wereldse leven met zich meebrengt. Laten we ons richten op dua’s, dhikr, en het lezen van de Qur’an, om onze spirituele welzijn te versterken en onszelf te herinneren aan de tijdelijkheid van wereldse problemen.

Ramadan is een tijd om de zwaarte van wereldse zorgen van onze schouders te laten glijden en ons te realiseren dat, in de ogen van Allah (SWT), de mens altijd centraal staat. Laat ons deze gezegende periode gebruiken om ons hart te verlichten, onze geloof te versterken, en onze verbondenheid met Allah (SWT) te hernieuwen.

Ramadan

error: Kopiëren mag niet!