VS: Universiteit prijst overleden primatoloog Frans de Waal: ‘Hij bracht mens en aap bij elkaar’

De overleden Nederlandse primatoloog Frans de Waal was een “buitengewoon diepe denker”, maar kreeg ook makkelijk de lachers op zijn hand. Dat schrijft de Emory University in het Amerikaanse Atlanta zaterdag in een overlijdensbericht.

Faculteitshoofd Lynne Nygaard zegt in het bericht dat het moeilijk is om samen te vatten hoe groot de impact van De Waal was, “zowel op Emory als wereldwijd”.

De primatoloog, die zelf graag zei dat hij tijdens zijn decennialange carrière “apen iets dichter bij de mens heeft gebracht”, blonk volgens haar uit, omdat hij niet alleen die buitengewoon diepe denker was, maar ook hele brede inzichten had die verder gingen dan alleen zijn eigen vakgebied. 

De Waal werd internationaal bekend na de publicatie van zijn boek Chimpanseepolitiek in 1982, gebaseerd op jarenlang gedragsonderzoek in Burgers’ Zoo in Arnhem.

De bioloog werd een pionier op het gebied van gedrag en gevoelens bij mensapen. De Waal overleed volgens de universiteit afgelopen donderdag aan maagkanker. Hij werd 75 jaar.

error: Kopiëren mag niet!