Straatvoetbal: Risico van spelen zonder veld en omheining 

Het voetballen op straat, op lege trottoirs of voor gesloten winkels, vooral in de avond, blijkt tegenwoordig vaak te worden gedaan. Hoewel het een gemakkelijke en snelle manier is voor vooral jongeren in de buurt die even snel een ‘potje’ voetbal willen spelen, kan het leiden tot verkeersgerelateerde ongevallen, bijvoorbeeld als de bal plotseling op het wegdek terecht komt of, erger nog, tegen een autoruit of een brommer of voetganger komt.

Straatvoetbal is een populaire activiteit onder kinderen en jongeren over de hele wereld. Het biedt echter ook mogelijkheden voor fysieke activiteit en het werken in teamverband, maar het heeft ook risico’s, vooral in gebieden zonder speciale speelvelden. Het spelen van voetbal op straten en andere openbare plaatsen zonder formele omheining of veld biedt verschillende risico’s voor zowel de spelers als het verkeer.

Behalve de risico’s op het nabijgelegen verkeer, verhoogt het voetballen op harde oppervlakken zoals beton het risico op letsel bij vallen en botsingen. Bovendien is het risico op schaafwonden, kneuzingen en breuken groter wanneer er zonder bescherming gespeeld wordt of op oneffen terrein.

Straatvoetbal heeft in de meeste gevallen minder toezicht, wat het risico op onveilig spel verhoogt, in tegenstelling tot georganiseerde sporten waar volwassenen, coaches of trainers vaak aanwezig zijn.

Om de risico’s van straatvoetbal te verminderen en tegelijkertijd kinderen, jongeren, maar ook jongvolwassenen de gelegenheid te geven om te spelen en te genieten van de voordelen van sport, zijn er verschillende maatregelen die gemeenschappen en lokale overheden kunnen nemen. Het creëren van speciale speelplekken, het aanwijzen van veilige speelgebieden, zoals parken of speelvelden die specifiek bedoeld zijn voor openbaar voetbal en andere sporten kunnen bijdragen aan de afname van straatvoetbal.

Maar ook bewustwording is nodig over de beschikbare voetbalvelden. Soms is er wel een openbaar veld in de buurt, maar toch speelt men liever op straat dichtbij huis. 

(Foto: ter illustratie)

SD

error: Kopiëren mag niet!