Poetin claimt onverzettelijkheid in overwinningstoespraak

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn overwinningstoespraak op 18 maart 2024 de Russische veerkracht tegen intimidatie benadrukt, na een verkiezing die hem op weg heeft gezet om de langst dienende leider van het land te worden sinds Catharina de Grote. Ondanks dat hij geen noemenswaardige tegenstand ondervond als gevolg van de gevangenneming, dood of verbanning van grote rivalen, en te midden van verscherpt toezicht op de militaire acties in Oekraïne, vierde Poetin een overweldigende verkiezingsoverwinning met 87,28% van de stemmen.

De verkiezingsperiode werd ontsierd door geweld en internationale kritiek, met beschuldigingen dat het een schijnvertoning was. Niettemin bedankte Poetin zijn aanhangers en Russische strijdkrachten en beloofde hij een onwrikbare voortzetting van zijn politieke en militaire agenda. Internationale leiders hebben scepsis en veroordeling geuit, terwijl Poetins critici in Rusland probeerden, zij het symbolisch, de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken.

error: Kopiëren mag niet!