Russische Economie Toont Veerkracht ondanks Sancties, Maar Toekomstige Vooruitzichten Onzeker

Twee jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne, laat de Russische economie in 2023 een opvallende groei zien, ondanks de vele sancties door westerse landen. Deze groei, gevoed door hogere overheidsuitgaven, met name op militair vlak, en inkomsten uit olie- en gasexport, heeft het land geholpen uit een recessie te klimmen. Met een groeipercentage van 3,6 procent in 2023, overtreft Rusland verschillende voorspellingen. Dit succes leidt tot een positievere groeiprognose voor 2024 door het IMF.

Tijdens de presidentsverkiezingscampagne bekritiseerde president Vladimir Poetin de westerse sancties als ineffectief, terwijl Rusland hoge inkomsten blijft genereren uit de energie-export, ondanks een daling van 24 procent in 2023 als gevolg van sancties. Om de dalende inkomsten uit Europa te compenseren, focust het land op het verhogen van de export naar China en India.

Ondanks de nieuwe reeks sancties door EU, VS en Canada, die de dertiende ronde sinds februari 2022 markeren, roept de robuuste Russische economische groei vragen op over de effectiviteit van deze maatregelen. Met de eurozone die slechts een gemiddelde groei van 0,5 procent noteerde, mede door een recessie in Duitsland, contrast steekt de economische veerkracht van Rusland sterk af.

De vraag blijft echter hoe lang de Russische economie deze veerkracht kan behouden te midden van aanhoudende sancties en geopolitieke spanningen.

error: Kopiëren mag niet!