Amerikaanse Militaire Operaties in Sahel in Gevaar na Beëindiging Samenwerking door Niger

De toekomst van Amerikaanse terrorismebestrijdingsoperaties in de Sahel-regio staat op losse schroeven nadat de junta in Niger aankondigde de langdurige militaire samenwerking met de Verenigde Staten te beëindigen. De aankondiging volgde na een bezoek van hoge Amerikaanse functionarissen aan Niger. De VS heeft honderden troepen gestationeerd op een luchtmachtbasis in Niger voor vluchten boven de Sahel, waar jihadistische groepen actief zijn. De recente coup in Niger en de vraag aan Franse troepen om te vertrekken, markeert een dramatische verandering in de regio waarmee de Westerse landen konden samenwerken tegen jihadistische opstanden. De situatie wordt gecompliceerd door toenemende banden tussen lokale regeringen en Rusland, waaronder hulp van de Russische huurlingengroep Wagner. Dit incident toont de afnemende Amerikaanse invloed in de regio en benadrukt de noodzaak voor de VS om hun diplomatieke aanpak in de hele regio te heroverwegen.

error: Kopiëren mag niet!