Minister Abiamofo: “Mate van verhoging stroomrekening voor huishoudens niet zoals wat wordt verteld”

De mate van de verhoging van de stroomrekening die huishoudens met een maandelijks stroomverbruik tot 900 Kwu in april zullen moeten betalen is niet als wat de afgelopen dagen door delen van de vakbeweging aan de samenleving wordt verteld. Het is niet zo dat huishoudens anderhalf maal tot twee maal zoveel meer zullen moeten betalen.

Volgens het nieuwe tarievensysteem voor stroom, dat per 6 maart is ingegaan, krijgen huishoudens in de verbruikerscategorie tot 900 kwu namelijk een korting tot maximaal SRD 400 op hun stroomrekening. Dit wordt de subjectsubsidie genoemd. Daarnaast geldt voor alle huishoudens ook nog een objectsubsidie, welke tot uiting komt in “lagere” stroomtarieven.  

Dit blijkt uit de uitleg van Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) afgelopen woensdag bij aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers. Eerder op die dag was de bewindsman samen met EBS technisch directeur Marcel Eyndhoven ook in het STVS-programma Mmanten Taki om nader uitleg te geven over de verhoogde stroomtarieven.

De minister noemt het voorbeeld van een huishouden dat maandelijks 200 Kwu verbruikt. Die betaalt voorheen SRD 406, en zal nu met de verhoging SRD 419 betalen. Deze  verbruikerscategorie huishoudens is een niet onaanzienlijke groep. Het gaat om ongeveer 12.500 huishoudens.  

Huishoudens tot 900 Kwu

Huishoudens met een maandelijks verbruik van 900 Kwu worden in twee categorieën onderverdeeld, namelijk de verbruikersgroep tot 400 Kwu en de groep tussen 401 Kwu en 900 Kwu. De groep tussen de 401 Kwu en 900 Kwu kan gerekend worden tot gemiddelde middenklasse in de samenleving. Huishoudens met een verbruik tussen de 900 en 1500 kwu komen niet in aanmerking voor de srd 400 korting. Zij betalen bovendien ook nog een hoger tarief per Kwu. Verbruikers boven de 1500 kwu per maand betalen de marktconforme tarief van SRD 4,09 per kwu.

Minister Abiamofo zegt dat het voor verbruikers belangrijk is te weten hoeveel stroom zij per maand gebruiken. Hoe meer men verbruikt, hoe hoger het tarief zal zijn dat voor hen geldt. Het is dus zaak dat men bewust omgaat met stroomverbruik. 

De EBS komt komende week met paginagrote advertenties in de dagbladen. Aan de hand van het maandelijks verbruik zal men zelf kunnen nagaan hoeveel men nu maandelijks voor stroom zal moeten betalen.   

In reactie op hetgeen door delen van de vakbeweging wordt gezegd, dat grote delen van de samenleving de verhoogde stroomprijzen niet zullen kunnen betalen, zei minister Abiamofo niet te denken dat het overgrote  deel van de achterban van de vakbonden in de verbruikerscategorie zit  van boven de 900 kwu per maand. Tegen die groep zegt de minister om eerst goed na te gaan hoeveel meer zij straks voor stroom moeten gaan betalen. Men zal volgens de minister tot de slotsom komen, dat de mate van verhoging geen reden moet zijn om op straat te gaan.

SS

error: Kopiëren mag niet!