Het leven van een Cubaan in Suriname 

Apotheker Ivan Campos vertelt in gesprek met Dagblad Suriname hoe hij in Suriname terecht is gekomen. 

“Ik ben apotheker van beroep en spreek relatief goed Engels. Er was een missie in 2019 en ik had mij geregistreerd met drie heren die ook in de farmacie werkzaam zijn. We zijn op contractbasis gekomen om te werken in een apotheek. De taal was zeer moeilijk te beheersen, de lokale gewoonten, maar ook de situatie rond de Covid-pandemie die de wereld bijkans twee jaar heeft stilgelegd.”

Apotheker Ivan heeft zich door de jaren heen met hulp van Surinaamse vrienden ingeburgerd. Hij voelt zich gelukkig en kan zijn familie helpen op Cuba. Apotheker Faustino Fernandez Reynos zegt: “Nou, ik ben goed in Suriname, ik werk hier, dit is een very blessing land and save. Ik leef hier veilig. Het is bij iedereen bekend dat de economische situatie op Cuba erg moeilijk is, wat heeft geleid tot het vertrek van velen, maar we hebben nog steeds onze families daar en we hopen dat het zal verbeteren.” 

Een andere Cubaan, Osvaldo Hernandez, die klinisch laborant specialist is, kon ondanks meer dan drie jaren hier werken, zijn draai echter niet in Suriname vinden. Hij miste zijn vrouw en twee mooie dochters. Het was te merken aan zijn houding, want hij sprak nauwelijks. Uiteindelijk heeft hij gekozen om terug te gaan. Het salaris dat hij ontving, was zelfs niet meer interessant. Hij is herenigd met zijn gezin en werkt gelukkig in laboratorium op Cuba. 

Die grote uitdagingen verschillen van persoon tot persoon. 

Cubanen op Cuba zijn hoog geschoold en al het werk aannemen om te leven in Suriname om ook hun familie op het eiland financieel te ondersteunen.

CS

error: Kopiëren mag niet!