Brazilië: Kinderen klimmen in ruim 22 meter hoge bomen om açaí-bessen te plukken

In het voorjaar, wanneer het meeste fruit nog niet rijp is, wordt elke zak van 130 pond açaí-bessen in Brazilië aan groothandelaren verkocht voor ongeveer $80, meer dan het dubbele van de prijs die hij tijdens het seizoen verkoopt. Kopers weten misschien wel of niet dat het superfood dat ze kopen om aan multinationals te verkopen, door kinderen is geplukt – niemand controleert, aldus een bericht van nieuwszender CNN.

In 2012 exporteerde de staat Pará, die meer dan 90% van de Braziliaanse açaí produceert, 39 ton van het fruit; in 2022 werd 8.158 ton geëxporteerd, wat volgens gegevens uit de sector ruim 26 miljoen dollar aan inkomsten opleverde.

Als gevolg hiervan worden kinderen op gevaarlijke reizen gestuurd om het fruit te oogsten, waarbij ze zonder harnas in bomen van wel 20 meter hoog klimmen en zichzelf blootstellen aan de gevaren van de moerassen van het regenwoud, waaronder giftige slangen, schorpioenen en jaguars.

Er zijn talloze verhalen over oogstende kinderen die uit bomen zijn gevallen; sommigen hebben ernstige verwondingen opgelopen en hebben nooit meer kunnen lopen. In deze afgelegen gebieden van de jungle kan redding uren duren.

Volgens een rapport van december van het Braziliaanse statistiekbureau waren in het hele land in 2022 1,9 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar betrokken bij kinderarbeid. Daarvan werkten minstens 756.000 mensen in wat de Internationale Arbeidsorganisatie de ergste vormen van kinderarbeid noemt, waaronder ‘gevaarlijke’ omstandigheden.

Ter extra info:

error: Kopiëren mag niet!