Consumentenkring vraagt aandacht voor vervallen producten in de winkels

De Consumentenkring Suriname heeft recentelijk de aandacht gevestigd op het toenemend aantal vervallen producten dat in de schappen van winkels te vinden is. Deze oproep komt voort uit bezorgdheid voor klanten die mogelijk schadelijke producten consumeren, met alle bijbehorende gezondheidsrisico’s. De organisatie roept consumenten op om extra voorzichtig te zijn en geen vervallen goederen te kopen.

Vervallen melk

Ze gaven een voorbeeld van een pak melk (zie foto). Hoewel het product nog twee maanden houdbaar zou moeten zijn, vertoonde het al tekenen van veroudering, zoals een zure geur die aangaf dat het bedorven was. Opmerkelijk genoeg bleek het product tien maanden oud te zijn, wat betekent dat het niet meer houdbaar was. Dit geval benadrukt de urgentie voor consumenten om aandacht te besteden aan de houdbaarheidsdata en de algehele staat van producten voordat ze worden gekocht en geconsumeerd.

Afgeprijsde goederen

Het komt wel vaak voor, dat goederen die dichtbij de houdbaarheidsdatum zijn, worden aangeboden in aantrekkelijke acties. Vooral tijdens economisch zware periodes kan het verleidelijk zijn om te profiteren van acties en kortingen op goederen die binnenkort hun houdbaarheidsdatum bereiken. Consumenten zijn geneigd hun budget te verruimen en zoeken naar manieren om geld te besparen, zelfs als dit betekent dat ze dingen kopen die mogelijk niet zo vers zijn als ze zouden willen. Helaas kan dit gedrag leiden tot het kopen van verouderde of snel bederfbare goederen, wat verspilling en zelfs gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. 

Alertheid bij het kopen 

Hoewel kortingen aantrekkelijk kunnen zijn, is het belangrijk om de staat van het product goed te bekijken voordat het wordt gekocht. Om teleurstellingen en gezondheidsproblemen te voorkomen, moeten klanten letten op tekenen van bederf, zoals onaangename geuren, verkleuringen of vreemde texturen.

Verantwoordelijkheid winkeliers

Hoewel consumenten niet onder dwang staan om de afgeprijsde, vervallen of bijna vervallen producten van winkeliers te kopen, rust er toch een verantwoordelijkheid op ze. Winkeliers moeten tegelijkertijd hun verantwoordelijkheid nemen door eerlijk en transparant te handelen en het promoten van producten die al bedorven zijn niet toegestaan. 

SD

error: Kopiëren mag niet!