VS haalt ambassadepersoneel op Haïti terug – Situatie op eiland verslechtert met de dag – Alle vluchten geannuleerd

Aanhoudend bendegeweld op Haïti heeft de druk vergroot op premier Ariel Henry, die sinds een bezoek aan Kenia in Puerto Rico verblijft, en de humanitaire crisis verergerd.

Het geweld van de machtige bendes die de interimregering van premier Henry omver willen werpen, heeft grote delen van Haïti al zo’n tien dagen lamgelegd. Alle vluchten zijn geannuleerd.

A man transports a coffin using a wheelbarrow, in Port-au-Prince, Haiti, Friday, March 8, 2024. (AP Photo/Odelyn Joseph)

Volgens mediaberichten werd er vrijdag zwaar geschoten rond het presidentieel paleis. Eind februari escaleerde het geweld op Haïti, waar bendes volgens de Verenigde Naties al ongeveer 80 procent van de hoofdstad Port-au-Prince in handen hebben. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden van het geweld.

Volgens de VN lijdt bijna de helft van de ongeveer 11 miljoen inwoners van Haïti aan acute honger.

Het Amerikaanse leger heeft in reactie op het geweld “niet-essentiële” ambassademedewerkers teruggehaald uit Haïti en de veiligheidsmaatregelen op de ambassade aangescherpt. Dat meldt het centrale commando van het Amerikaanse leger in de regio, Southcom.

error: Kopiëren mag niet!