Crisisbesprekingen gepland op Haïti na evacuatie diplomaten uit Port-au-Prince

Na een weekend van intense onrust en bendegeweld in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, zijn buitenlandse diplomaten geëvacueerd. Dit heeft geleid tot geplande crisisbesprekingen maandag 11 maart door afgezanten van belangrijke landen in het Caribisch gebied. Het doel van deze bijeenkomst was om de crisis in Haïti, veroorzaakt door bendegeweld dat grote delen van de stad verlamt, te bespreken.

De vice-president van Guyana, Bharrat Jagdeo, uitte zijn zorgen door te stellen dat “criminelen het land nu hebben overgenomen” en benadrukte de noodzaak om orde te scheppen en vertrouwen onder de Haïtiaanse bevolking te herstellen.

Als gevolg van het toenemende geweld zijn lichamen zichtbaar in de straten van Port-au-Prince, wat ertoe heeft geleid dat intern 362.000 Haïtianen op de vlucht zijn geslagen. Het Amerikaanse leger heeft actie ondernomen om niet-essentieel personeel van hun ambassade in Port-au-Prince te evacueren, torenhoge veiligheidsmaatregelen te implementeren en de ambassade-operaties voort te zetten.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn ambassadeur, samen met andere vertegenwoordigers van de Europese Unie, naar de Dominicaanse Republiek geëvacueerd vanwege de gespannen veiligheidssituatie. Deze vertegenwoordigers zullen van daaruit opereren “tot nader order.”

De politie op Haïti heeft aanvallen van bendes weerstaan, waaronder een aanval op het presidentiële paleis. Verschillende aanvallers zijn daarbij gedood. Bovendien hebben bendes kritieke infrastructuur aangevallen, waaronder twee gevangenissen, waardoor de meeste van hun 3.800 gevangenen konden ontsnappen.

Premier Ariel Henry, die in februari zijn ambt zou neerleggen maar in plaats daarvan instemde met een machtsdelingsovereenkomst met de oppositie, is door de VS verzocht dringende politieke hervormingen door te voeren. Hij was in Kenia toen het geweld uitbrak en is nu naar verluidt gestrand op Amerikaans grondgebied, Puerto Rico.

De VN-Veiligheidsraad heeft groen licht gegeven voor een multinationale politiemissie onder leiding van Kenia, maar deze inzet is door Keniaanse rechtbanken tegengehouden.

In Port-au-Prince en West-Haïti is een noodtoestand van een maand afgekondigd, en er is een avondklok ingesteld tot maandag, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de overbelaste politie deze kan handhaven.

De luchthaven van Haïti blijft gesloten en de belangrijkste haven, essentieel voor de import van voedsel, heeft sinds donderdag plunderingen gemeld. Een hoopvol teken is echter dat een katholieke parochie meldde dat vier missionarissen en een collega, die vorige maand in Port-au-Prince waren ontvoerd, zijn vrijgelaten.

error: Kopiëren mag niet!