Turkije: Archeologen vinden oudste brood ter wereld ooit: deeg uit jaar 6.600 voor Christus

Archeologen in Turkije zeggen dat ze het oudste brood ter wereld hebben gevonden. Het stuk deeg zou dateren uit het jaar 6.600 voor Christus.

De vondst werd gedaan in Çatalhöyük in de Zuid-Turkse provincie Konya. Archeologen van de Necmettin Erbakan University vonden ook resten van tarwe, gerst en groene erwten. De vondsten lagen naast wat vroeger een oven was.

Het gevonden gefermenteerde brood was nog niet gebakken, hebben de archeologen ontdekt. In het midden van het brood zou met een vinger gedrukt zijn. “Er is tot nu toe geen vergelijkbaar voorbeeld van zoiets als dit”, zei archeoloog Ali Umut Türkcan.

Professor Oğuz Dogan noemt het gevonden brood een “opwindende vondst voor Turkije en de rest van de wereld”. Omdat de spullen bedekt waren met onder meer een laag klei zijn ze duizenden jaren bewaard gebleven.

error: Kopiëren mag niet!