Duizenden Zwangere Vrouwen in Gevaar door Verlamming Hoofdstad Haïti, zegt VN

Bijna 3.000 zwangere vrouwen in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, lopen het risico afgesneden te worden van essentiële gezondheidszorg als de huidige verlamming van de stad, veroorzaakt door bendeoorlogen, voortduurt, aldus de Verenigde Naties op vrijdag. Deze situatie komt nadat de regering van Haïti een noodtoestand heeft verlengd vanwege massale plunderingen en aanvallen op politiebureaus. Gewapende bendes roepen op tot omverwerping van de regering van Premier Ariel Henry, die in Puerto Rico verblijft en moeite heeft om internationale steun te vergaren.

De VN-integrale missie in Haïti (BINUH) meldt dat indien de situatie voortduurt, ongeveer 450 van deze vrouwen het risico lopen op mogelijk fatale obstetrische complicaties, terwijl meer dan 500 overlevenden van seksueel geweld tegen eind maart zonder medische zorg zouden kunnen zitten. Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes wordt gebruikt als oorlogswapen, voor intimidatie en territoriale controle. Lokale hulpverleningsorganisaties kampen met tekorten en veel hulporganisaties hebben hun diensten opgeschort door het geweld.

Maria Isabel Salvador, hoofd van BINUH, benadrukt het belang van de participatie van vrouwen in leiderschapsposities in Haïti, ook op politiek niveau. Deze oproep komt terwijl de VS aandringen op een snelle politieke transitie en regionale leiders samenkomen met vertegenwoordigers van de Haïtiaanse regering en oppositie, al is er nog geen consensus bereikt over hoe verder te gaan. In de Dominicaanse Republiek waarschuwen VN-experts voor de arrestatie en deportatie van zwangere of kort na de bevalling zijnde Haïtiaanse vrouwen tijdens medische controles. Babies geboren uit Haïtiaanse ouders in de Dominicaanse Republiek krijgen geen Dominicaanse nationaliteit.

error: Kopiëren mag niet!