VS: Wetenschappers ontdekken walvis die al 200 jaar uitgestorven was in Atlantische Oceaan

Wetenschappers uit de Amerikaanse staat Massachusetts hebben in de Atlantische Oceaan een “ongelooflijk zeldzame gebeurtenis” vastgelegd. Ze konden er een grijze walvis fotograferen, hoewel die soort al 200 jaar uitgestorven was in de Atlantische wateren.

De wetenschappers van het New England Aquarium bevonden zich in een helikopter zo’n 50 kilometer ten zuiden van het eiland Nantucket, toen ze een walvis meermaals zagen duiken en weer naar het oppervlak komen.

Ze bleven ongeveer 45 minuten lang boven het dier cirkelen, om te bevestigen dat het om een grijze walvis ging. “Ik wilde het eerst niet zeggen, omdat het zo gek leek”, zegt wetenschapper Orla O’Brien. Grijze walvissen zijn makkelijk te onderscheiden van andere soorten: ze hebben geen rugvin, en hebben bepaalde karakteristieke eigenschappen in hun huid en bult.

Er bestaan twee gekende populaties van de grijze walvis in de Stille Oceaan: een kleine, sterk bedreigde groep die tussen de Ochotskzee en zuidelijk Korea trekt, en een grote groep die tussen de wateren voor de kusten van Alaska en Neder-Californië pendelt. De Noord-Atlantische populatie stierf in het begin van de 18e eeuw uit door overbejaging.

error: Kopiëren mag niet!