President Santokhi verliest rechtszaak tegen Gerard van den Bergh

Gerard van den Bergh, schrijver van het in opspraak geraakte boek ‘Corruptie op het Hoogste Niveau – Zaken doen in Suriname’, heeft woensdag voor de rechtbank te Rotterdam de rechtszaak gewonnen die tegen hem was aangespannen door president Chandrikapersad Santokhi.

De vorderingen van de president zijn afgewezen door de rechtbank.

President Santokhi stelde in zijn vordering, dat hij geen toestemming aan de schrijver had gegeven om een foto van hem te publiceren op de cover van het boek. Volgens de president is dat een inbreuk op zijn recht op privacy en het zou schadelijk zijn voor zijn goede naam en eer. 

Maar, daar bleek de rechter woensdag toch wat anders over te denken. Die vindt, dat het recht op vrije meningsuiting zwaarder weegt dan het door de eiser gestelde recht op- en schending van zijn privacy. 

“Door het portret van de President op de voorkant en pagina 11 van het boek te gebruiken, wordt naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter dus geen inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de President gemaakt”, aldus het oordeel van de rechtbank. “De President is immers een van de personen waar Van den Bergh in het boek over vertelt en in die zin is de President dus een van de hoofdrolspelers in het boek. Die aanduiding houdt geen beschuldiging of (negatief) waardeoordeel in en bovendien heeft Van den Bergh er een redelijk belang bij om met die foto van de President duidelijk te maken om wie het gaat in het boek.”

Overigens, Santokhi is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten ad Euro 1.968 aan Van den Bergh en zijn uitgever.

Hieronder het vonnis van de rechtbank Rotterdam:

error: Kopiëren mag niet!