Indiase Petroleum-minister zegt in gesprek te zijn met Suriname en Guyana over olie import

De Indiase minister van Petroleum, Hardeep Singh Puri, heeft tegenover Indiase media verklaard dat het land in gesprek is met Suriname, Guyana en Namibië over de import van brandstof. India is ‘s werelds dichtst bevolkte land en de derde grootste consument van petroleum in de wereld.

Volgens de Indiase minister heeft Venezuela problemen met de export. Maar de gesprekken met Suriname, Guyana en Namibië zijn volgens hem veelbelovend. Over de import van olie om de Indiase behoefte te dekken zegt hij; “We zullen hier doorheen navigeren. De komende tijd zie ik hier geen enkel probleem in.” 

India, de op twee na grootste olie-importeur en -consument ter wereld, wil zijn ruwe bronnen diversifiëren. India overweegt daarom een meerjarige olie aankoopovereenkomst te sluiten met Guyana.

Vorig jaar zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat India scherp kijkt naar olie- en gas samenwerking met Guyana en Suriname. Discussies hierover vonden plaats tijdens een bezoek van de president van Guyana, Irfaan Ali, en president Chandrikapersad Santokhi aan India. Toen Santokhi het staatshoofd zijn Indiase tegenhanger, president Draupadi Murmu en premier Narendra Modi. 

Volgens Indiase media heeft ook de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, olie gerelateerde gesprekken gevoerd met Suriname en Guyana. Ook de ontwikkeling van de aanzienlijke gasvoorraden is in trek.

error: Kopiëren mag niet!