Suriname geclassificeerd als een ‘gebrekkige democratie’

Suriname heeft in de Global Democracy Index van 2023 de 49e plaats weten te bemachtigen, een prestatie die tot nadenken stemt. Volgens het recent gepubliceerde rapport van de Economist Group, dat de staat van democratie wereldwijd evalueert, wordt Suriname geclassificeerd als een ‘Gebrekkige democratie’. Met een score van 6,88, plaatst het land zich net achter Jamaica en Trinidad in de regionale ranking, wat aangeeft dat er ruimte is voor verbetering op het gebied van democratische rechten en instituties.

De kwalificatie ‘Gebrekkige democratie’ roept vragen op over de kwaliteit van Suriname’s democratische instellingen en praktijken. Hoewel de verkiezingen in het land eerlijk en vrij worden beschouwd en fundamentele burgerrechten worden gerespecteerd, duidt de score op uitdagingen zoals beperkingen op de mediavrijheid en de onderdrukking van politieke tegenstanders en critici. Dit suggereert dat er aanzienlijke ruimte is voor verbetering in hoe de democratie in Suriname functioneert en wordt ervaren.

Het is interessant om op te merken, dat zelfs de VS, die in dezelfde categorie valt als Suriname, met de kwalificatie als ‘Gebrekkige democratie’ een score heeft van 7,85. Dit relativeert de positie van Suriname enigszins, maar benadrukt ook het feit dat de uitdagingen waarmee Suriname te maken heeft, niet uniek zijn en ook in meer ontwikkelde democratieën voorkomen.

Het rapport toont ook aan dat er wereldwijd een scala aan democratische ervaringen bestaat, variërend van ‘Volledige democratieën’ tot ‘Autoritaire regimes’. Deze diversiteit biedt zowel een context voor Suriname’s huidige positie als een reeks potentiële modellen voor verbetering. Het is cruciaal dat Suriname de gebieden identificeert waarop het kan verbeteren en werkt aan het versterken van zijn democratische instellingen en praktijken.

De Global Democracy Index biedt een waardevol overzicht van de stand van de democratie wereldwijd en plaatst de situatie in Suriname in een internationale context. Het is aan de Surinaamse regering en de samenleving zelf om de handschoen op te pakken en te werken aan het versterken van de democratische fundamenten van het land. Dit zal niet alleen de internationale positie van Suriname verbeteren, maar ook bijdragen aan een rechtvaardigere, transparantere en een meer inclusieve samenleving.

error: Kopiëren mag niet!