India: Marine opent strategische basis nabij Malediven

De Indiase marine heeft gezegd dat zij de strijdkrachten op ‘strategisch belangrijke’ eilanden in de buurt van de Malediven versterkt. Een nieuwe basis zal worden geopend slechts enkele dagen voordat de Malediven Indiase troepen naar huis gaat sturen.

De betrekkingen tussen India en de Malediven zijn verslechterd sinds de pro-Chinese president Mohamed Muizzu vorig jaar de verkiezingen won nadat hij had beloofd de Indiase troepen te verdrijven. India staat wantrouwend tegenover de groeiende aanwezigheid van China in de archipel, die zich uitstrekt over belangrijke oost-west internationale scheepvaartroutes, en de nieuwe basis zal New Delhi’s ‘operationele toezicht’ op het gebied uitbreiden, zei de marine zaterdag laat in een verklaring.

Muizzu heeft India gevraagd om 89 veiligheidspersoneel dat op de Malediven is gestationeerd, terug te trekken om verkenningsvliegtuigen te besturen.

De eerste batch moet op 10 maart vertrekken en iedereen moet binnen twee maanden vertrekken. De nieuwe basis, die op 6 maart op de Indiase Lakshadweep-eilanden, zo’n 130 kilometer ten noorden van de Maleviven. wordt geopend, zal een bestaand klein detachement veranderen in een ‘onafhankelijke marine-eenheid’, aldus de verklaring van de marine.

error: Kopiëren mag niet!