Trump boekt cruciale overwinning bij Amerikaans Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een recent vonnis de beslissing van een rechtbank in Colorado, die Donald Trump uitsloot van de presidentiële voorverkiezingen, vernietigd. Deze uitspraak is een aanzienlijke overwinning voor Trump en maakt de weg vrij voor een mogelijke confrontatie met president Joe Biden tijdens de verkiezingen in november. De controverse begon toen Colorado Trump diskwalificeerde op basis van zijn vermeende rol in de rellen op het Capitool op 6 januari, verwijzend naar de ‘opstandclausule’ van de grondwet. Echter, het Hooggerechtshof stelde dat de bepaling van geschiktheid een taak is van het Congres en niet van individuele staten, waardoor staten geen presidentskandidaten kunnen uitsluiten op dit criterium. Deze beslissing beïnvloedt niet alleen Colorado, maar ook andere staten die Trump’s kandidatuur probeerden te blokkeren, en markeert een belangrijk moment in de verkiezingsgeschillen van 2020.

error: Kopiëren mag niet!