Slagvelden van Super Tuesday

4 maart 2024 – Het hoogtepunt van het Amerikaanse presidentsverkiezingsseizoen vindt plaats op Super Tuesday, met 874 Republikeinse afgevaardigden — meer dan een derde van het totale aantal — die op het spel staan in 16 staten en territoria.

Super Tuesday vindt plaats op 5 maart, waarbij miljoenen kiezers hun stem uitbrengen in de presidentiële voorverkiezingen en caucuses. Ook zullen er races zijn voor beide kamers van het Amerikaanse Congres — het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

President Joe Biden zal bevestigd worden als de genomineerde van de Democratische partij.

Voormalig ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley won de Republikeinse voorverkiezing in Washington DC op zondag — haar eerste overwinning tot nu toe — met 62,9% van de stemmen tegenover 33,2% voor Donald Trump.

Voor de Democraten zijn er op dinsdag 1.439 van de in totaal 3.979 afgevaardigden van de partij te winnen, terwijl er 874 Republikeinse afgevaardigden op het spel staan. Een kandidaat heeft minimaal 1.215 van de in totaal 2.429 afgevaardigden nodig om de Republikeinse nominatie binnen te halen.

Haley heeft 19 afgevaardigden gewonnen met haar overwinning in het District of Columbia. Echter, Super Tuesday zou het einde van de weg voor Haley kunnen betekenen.

error: Kopiëren mag niet!