Situatierapport Oorlog Israël-Hamas Dag 150

Egyptische functionarissen melden “aanzienlijke vooruitgang” in de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren, maar er zijn nog steeds grote obstakels te overwinnen. Israël heeft een voorstel voor een zes weken durende gijzelaars- en wapenstilstandsovereenkomst geaccepteerd, maar boycot nu de gesprekken in Caïro nadat Hamas weigerde een lijst te verstrekken van nog levende gijzelaars.

Hamas pleit voor een permanent staakt-het-vuren en de volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza, maar wil intussen de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen in ruil voor de gijzelaars. Egyptische en Qatarese bemiddelaars doen intensieve inspanningen om een overeenkomst te bereiken voordat de heilige maand Ramadan begint op 10 maart. Israël heeft aangegeven dat als er tegen die tijd geen overeenkomst is, het een offensief zal beginnen op Rafah-stad, het laatste bolwerk van Hamas, maar nu ook de thuisbasis van ongeveer 1,4 miljoen mensen.

Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet en voormalig stafchef van het IDF, zal de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris ontmoeten in het Witte Huis zonder goedkeuring van premier Benjamin Netanyahu, aangezien het Witte Huis blijkbaar probeert banden aan te halen met centristen in de Israëlische regering. Gantz leidt de oppositiepartij Nationale Eenheidspartij die in de peilingen is gestegen te midden van toenemende ontevredenheid met Netanyahu’s Likud-partij.

error: Kopiëren mag niet!