Haïti kondigt avondklok af na gewelddadige gevangenis uitbraken

Op 3 maart 2024 heeft de Haïtiaanse regering een noodtoestand en een avondklok voor 72 uur ingesteld in het Westelijke Departement, inclusief de hoofdstad Port-au-Prince, vanwege toenemende veiligheidsproblemen. Deze maatregelen volgen op een aanval door gewapende groepen op twee gevangenissen in de hoofdstad op zaterdag, wat leidde tot gevechten met de politie, chaos, en de dood van minstens twaalf mensen, terwijl honderden gevangenen ontsnapten.

Waarnemend premier Patrick Michel Boisvert, die Ariel Henry vervangt, kondigde deze stappen aan met als doel vrede te herstellen en controle terug te winnen over het gebied. De avondklok is van kracht van zondag tot en met woensdag, met variërende tijden.

De maatregel, die uitzonderingen biedt voor essentiële diensten zoals politie, brandweer, ambulancechauffeurs, gezondheidswerkers en sommige journalisten, komt als reactie op de toename van bendegeweld. Bendes hebben significante gebieden overgenomen, mensen uit hun huizen verdreven en hebben zich schuldig gemaakt aan ontvoeringen, moorden en aanvallen.

De gevangenisaanvallen benadrukken de uitdagingen waarmee de politie en de nationale veiligheid worden geconfronteerd, met verwondingen onder politie en gevangenispersoneel, en de ontsnapping van gevaarlijke criminelen.

In reactie op de oproep van Haïti voor internationale hulp tegen bendegeweld heeft de VN-Veiligheidsraad een internationale missie goedgekeurd. Vijf landen hebben toegezegd personeel te sturen om de Haïtiaanse Nationale Politie te ondersteunen, en financiële bijdragen hebben een speciaal fonds gevormd om de inspanningen te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!