Venezuela Verwerpt Canadese Olieverkenning in Betwist Essequibo

Venezuela heeft officieel de olie-exploratieactiviteiten van Canada in het betwiste Essequibo-gebied afgewezen, een gebied dat door Venezuela en Guyana wordt geclaimd. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil, veroordeelde deze acties als een provocatie en een inmenging in een territoriaal geschil dat Canada niet aangaat. Hij bekritiseerde de recente uitspraken van de Canadese diplomaat Linder, die Essequibo ten onrechte beschreef als “een trots deel van Guyana”. Gil benadrukte dat Venezuela zijn historische rechten op de regio zal blijven verdedigen en riep op tot steun van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten om de vrede en stabiliteit in de regio te handhaven. De situatie heeft geleid tot spanningen tussen Venezuela, Canada en Guyana, met oproepen om het geschil via diplomatieke kanalen op te lossen.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!