CARICOM nader tot vrij verkeer van onderdanen 

Tijdens de  afsluiting van de vierdaagse CARICOM staatshoofden-top in Georgetown, Guyana, kondigde de premier van Barbados, Mia Mottley, een belangrijke stap aan richting de realisatie van vrij verkeer voor de onderdanen van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) per eind maart. 

Mottley en de voorzitter van CARICOM, Guyana’s president dr. Irfaan Ali, benadrukten de positieve voortgang na de top.

De ambitieuze deadline voor het vrije verkeer van onderdanen, vastgesteld tijdens de 45e Conferentie van CARICOM-regeringsleiders in juli 2023, lijkt haalbaar te zijn. Mottley onthulde dat er twee beleidskwesties aan de leiders zijn voorgelegd die naar verwachting begin maart zullen zijn opgelost, waarmee de weg vrijgemaakt wordt voor een historische beslissing over 15 maart. Dit zou het onbeperkte verkeer van CARICOM-onderdanen mogelijk moeten maken, een significante verbetering ten opzichte van de huidige zesmaandelijkse verblijfslimiet.

Daarnaast belichtte Mottley ook de nadruk op het vergemakkelijken van regionale bedrijfsvestigingen, door de aankondiging van een nieuw digitaal platform. Dit initiatief mikt op het versoepelen van de oprichting van bedrijven door CARICOM-onderdanen in andere lidstaten, door de huidige financiële lasten en bureaucratische belemmeringen te elimineren. 

Door een gemeenschappelijk systeem voor bedrijfsregistratie te introduceren, wordt ook de grondslag gelegd voor een meer verenigde en efficiënte regionale markt.

error: Kopiëren mag niet!