Bond SLM vraagt bemiddeling van vicepresident Brunswijk

Leden van de Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BPSLM) verzamelden zich woensdag 28 februari op het bordes van het Kabinet van de Vicepresident. Waarnemend president Ronnie Brunswijk nodigde bondsvoorzitter, Marcia Clumper, en 6 leden uit om hun grieven aan hem voor te leggen.

Clumper zei, dat ze in actie zijn, omdat er een ongezonde situatie heerst binnen de SLM. Daarom zijn ze naar Brunswijk gegaan met het verzoek te bemiddelen tussen hen en de SLM-directie.

Lonen gebaseerd op achterhaalde koers

De SLM-bondsvoorzitter legde aan Brunswijk voor, dat lonen worden uitbetaald op basis van een reeds lang achterhaalde koers van SRD 30,50. Dit is niet marktconform, aangezien de koers van de Centrale Bank van Suriname ruim SRD 5 hoger ligt. Ook stuit het de bond tegen de borst dat de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) door de directie wordt vertrapt. Buiten de CAO om zijn personeelsleden in dienst genomen. Hierdoor heeft het oud-personeel weinig tot geen doorgroeimogelijkheden, aldus de bond.

Pensioenpremie niet afgedragen aan Pensioenfonds

Een ander groot probleem waarop de bond wijst, is de maandelijkse aftrek van pensioenpremie van elk personeelslid, terwijl die niet wordt afgedragen aan het Algemeen Pensioenfonds (APF). Dit heeft voor zowel de personeelsleden in actieve dienst, als de gepensioneerden, verstrekkende gevolgen.

Waarnemend president Brunswijk kon de frustratie van de werknemers begrijpen. Tijdens het overleg schoven de ministers van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, en Defensie, Krishna Mathoera, aan. Mogelijke oplossingsmodellen werden besproken.

Partijen kwamen tot een compromis om na terugkeer van president Chandrikapersad Santokhi uit Guyana, waar hij de 46e CARICOM staatshoofden-top bijwoont, de vergadering op te pakken.

De directie van de SLM staat open voor elke vorm van communicatie met de bond en de Raad van Commissarissen ( RvC). De achterstand van het afdragen van de pensioenpremies is vanaf 2011. De directie is hierover in overleg met de regering en de Centrale Bank van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!