APA behoudt belangrijke olievondst in Blok 53 samen met partners CEPSA en Petronas

APA Suriname Corporation LDC, samen met haar partners CEPSA en Petronas, heeft besloten een specifiek deel van Blok 53 in de Surinaamse offshore-regio te behouden, terwijl het overige deel wordt teruggegeven aan Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. 

Deze stap volgt op de afloop van de exploratieperiode op 31 december 2023, waarbij de partners besloten niet verder te gaan met een verlenging die het boren van minimaal één exploratieput zou vereisen.

Het behouden gebied, bekend als Baja-1, is het enige deel van Blok 53 waar tot nu toe olie is ontdekt. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen APA, CEPSA, Petronas en Staatsolie, waarbij de focus nu ligt op verder onderzoek naar de Baja-1-olievondst. 

Staatsolie plant het vrijgekomen deel van Blok 53 later dit jaar opnieuw onder contract te brengen, waarbij er reeds aanzienlijke interesse is getoond door internationale olie- en gasbedrijven.

Sinds de start van de exploratieactiviteiten in Blok 53 tussen 2015 en 2021, zijn er in totaal vier exploratieputten geboord, waarvan enkel Baja-1 een succesvolle olievondst opleverde. De samenwerking tussen APA, de Spaanse oliemaatschappij CEPSA en Petronas, die respectievelijk in november 2013 en april 2014 hun aandeel in het blok verkregen, blijft gericht op het maximaliseren van de potentie van de Baja-1-vondst, terwijl Staatsolie op zoek gaat naar nieuwe partners voor het resterende deel van Blok 53.

error: Kopiëren mag niet!