VIDS: Inheemse gemeenschap Powakka eist erkenning en respect voor hun rechten

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft een krachtig statement uitgebracht (zie onderaan volledige verklaring) over de situatie in de gemeenschap Powakka, waarbij zij de voortdurende schending van de fundamentele rechten van Inheemse volken door de Surinaamse overheid aan de kaak stellen. In de vroege ochtend van 28 februari blokkeerden inwoners van Powakka uit protest de verkeersweg door hun dorp, als reactie op jarenlange misleiding en het niet nakomen van afspraken door overheidsfunctionarissen.

Ondanks het zelfbeschikkingsrecht, vastgelegd door de Verenigde Naties en geadopteerd door Suriname, heeft de overheid nalaat om het traditioneel gezag in Powakka, onder leiding van Sergio Sabajo, officieel te erkennen door de benodigde beschikking niet te verstrekken. Dit ondanks een duidelijke aanwijzing door de gemeenschap en een bevestiging van de traditionele inwijding door VIDS en andere betrokken partijen.

De situatie in Powakka onderstreept de noodzaak voor de Surinaamse overheid om de rechten van Inheemse volken te respecteren en te waarborgen, zoals vereist door internationale verdragen en de eigen wetgeving van het land. 

De VIDS roept op tot onmiddellijke actie van de overheid om de ondermijning van deze rechten te beëindigen en de waardigheid en rechten van alle Inheemse gemeenschappen in Suriname te beschermen.

error: Kopiëren mag niet!