India: Een Indische whisky vernoemd naar de zeldzame vogel godawan

De Indische Godawan-whisky werd begin 2023 gecreëerd als onderdeel van de inspanningen van het bedrijfsleven om de Grote Indische Trap – gewoonlijk GIB (en godawan in het Hindi) genoemd – voor uitsterven te behoeden.

De vogel staat op de rode lijst van de IUCN als ernstig bedreigd. De godawan, die ooit algemeen werd aangetroffen in het struikgewas van de droge woestijnstaat Rajasthan in West-India, is voor voedsel en sport bejaagd tot een niveau dat de vogel bijna is uitgestorven.

Als een van de grootste vliegende vogels ter wereld kan de GIB tot 1.2 meter lang worden en tot 15 kilogram wegen. Deze vogel staat bekend om zijn lange poten en lange nek die uitsteekt vanaf een bruinachtig lichaam.  Volgens recente schattingen zijn er in India nog amper 120 GIB over.

De Godawan-whisky is een ambachtelijke single malt die wordt gedistilleerd in de stad Alwar in Rajasthan met behulp van lokaal geteelde gerst en methoden waarbij minimaal water nodig is, met een knipoog naar het dorre gebied waar het wordt geproduceerd.

error: Kopiëren mag niet!