Vliegtuig Braziliaanse Federale Politie haalt in Togo in beslag genomen gouden leeuwaapjes en Lears ara’s terug – Surinaamse verdachte nog in hechtenis

Een vliegtuig van de Braziliaanse Federale Politie is donderdag 22 februari in Togo geland om zo’n 17 Braziliaanse gouden leeuwaapjes en 12 Lears ara’s, die 12 februari in beslag zijn genomen voor de kust van Togo, West-Afrika, terug te brengen naar Brazilië. Vanwege veiligheidsredenen wordt het tijdstip van vertrek niet bekendgemaakt.

De dieren werden ontdekt aan boord van een zeiljacht met motorpech, voor de kust van Togo, dat onderweg was van Brazilië naar Benin, buurland van Togo. 

“Erbarmelijke omstandigheden”

Van de 20 gouden leeuwaapjes die op het in beslag genomen schip werden vervoerd, stierven er 3 op volle zee. En sommige van de 17 overlevenden zijn ziek. “Ze verkeren in erbarmelijke omstandigheden. Zes van ze zagen er erg zwak uit, lagen en hadden stuiptrekkingen”, aldus João Pedro Cursino, milieuanalist bij IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, een Braziliaanse overheidsinstantie, vallend onder het ministerie van Milieu). Vanwege deze zaak is hij naar Togo gevlogen met een dierenarts die in de hoofdstad voor de dieren zorgt. De twee kwamen vorige week maandagavond aan. Er zijn ook 12 Lears ara’s, allemaal in kooien.

Dieren ondergebracht in residentie Braziliaanse ambassadeur

De Braziliaanse ambassadeur in Togo Nei Bitencourt vestigde de aandacht op het absolute gebrek aan adequate omstandigheden in de ruimtes waar de dieren werden gehouden, voordat hij erin slaagde ze naar zijn residentie over te brengen. “Ik moest druk uitoefenen om ze uit de boot te halen, een zeilboot, waar ze zich zonder ventilatie bevonden, onder de brandende zon, in de cabine, opeengepakt, slecht gevoed, met het geluid van motoren en de geur van brandstof. Ze werden naar een open douanehangar op de luchthaven gebracht, waar de situatie verbeterde, maar er was veel lawaai, beweging van auto’s, vrachtwagens en veel nieuwsgierige mensen. Het stressniveau was te hoog. Maar het ernstigste is het risico dat ze worden gestolen, dat ze ‘verdwijnen’, zoals in een soortgelijk geval in Suriname al is gebeurd”, zei hij tegenover RFI, een Frans radiostation dat wereldwijd in 16 talen uitzendingen verzorgd.

Mogelijk in Suriname gestolen ara’s

Bij een andere dergelijke inbeslagname in Suriname, terwijl de Braziliaanse autoriteiten zich aan het voorbereiden waren om de vogels te repatriëren, werden enkele van de Lears ara’s, die onder de bescherming van de Surinaamse autoriteiten stonden, gestolen. Het kan niet uitgesloten worden, dat onder de groep Lears ara’s in Togo zich vogels bevinden die in Suriname zijn gestolen, ook gelet op de betrokkenheid van een Surinamer bij de smokkel naar Togo.

In Lomé, de hoofdstad van Togo, werden twee dierenartsen gevonden die helpen met de verzorging van de aapjes, volgens de IBAMA-agent een extreem bedreigde diersoort.

“Wat betreft de ara’s die hier voorkomen: er zijn maar weinig individuen in Brazilië. Ze zijn endemisch in een regio van Bahia. En ze zijn de laatste tijd veel verhandeld”, zei hij. Begin deze maand werden in Minas Gerais twee Oekraïense vrouwen gearresteerd met ara-eieren van deze soort, eveneens verdacht van dierenhandel. De vrouwen waren onderweg naar…. Suriname.

Vier verdachten gearresteerd

Vanwege deze zaak zijn in Lomé vier mensen gearresteerd: een Braziliaan, een Uruguayaan, een Togolees en dus ook een Surinamer. Volgens een bron die de zaak in de gaten hield, wist een vijfde gearresteerde persoon te ontsnappen. Deze man werd aanvankelijk geïdentificeerd als Israëliër, maar had een Wit-Russisch paspoort. De redactie van Dagblad Suriname heeft afgelopen zaterdag vanuit Togo vernomen, dat de Surinamer zich in het weekend nog steeds in hechtenis bevond.

Suriname en Guyana blijken belangrijke routes te zijn voor de smokkel van deze dieren om Zuid-Amerika te verlaten. Europa en Azië zijn de belangrijkste bestemmingen. Togo ligt waarschijnlijk net op de doorreisroute.

“We weten precies waar ze zijn gestolen”

“Na terugkeer in Brazilië gaan de gouden leeuwaapjes voor een periode in quarantaine naar een primatologie centrum in Rio de Janeiro en keren, indien mogelijk, terug naar de natuur. Twee van hen zijn geïdentificeerd via een tatoeage, die we zetten tijdens ons monitoringwerk. We weten precies waar ze zijn gestolen. Zodat ze kunnen terugkeren naar hun families, hoop ik. Maar, hier moet eerst een evaluatie worden uitgevoerd naar hun omstandigheden”, aldus een woordvoerder van de Braziliaanse organisatie Associação Mico-Leão Dourado, die de endemische habitat van de aapjes beheert, tegenover Dagblad Suriname.

De organisatie maakt zich ernstig zorgen over de recente smokkel van gouden leeuwaapjes vanuit het onder haar beheer zijnde gebied waar deze soort leeft, naar en via onder andere Suriname. Het gaat om een bedreigde en beschermde soort, waarvan er nog slechts zo’n paar duizend nog in het wild leven.

PK

error: Kopiëren mag niet!