Bedelende kinderen bij winkels en apotheken

Een buurtbewoner van Paramaribo Noord deelde zijn verbazing over een recente gebeurtenis. “Terwijl ik naar de apotheek liep, zag ik een tienermeisje in een korte short en trui bedelen om geld”, aldus de burger. Hoewel het fenomeen van bedelende kinderen niet nieuw is in de samenleving, is het nog steeds schokkend om het van zo dichtbij te zien.

Armoedevraagstuk is groot 

Het is van belang de oorzaken van het bedelgedrag onder kinderen aan te pakken, waaronder armoede, gebroken gezinnen en een gebrek aan toegang tot onderwijs en sociale voorzieningen. Hoe vaak horen wij niet binnen de gemeenschappen dat er mensen, jong en oud, geen toegang hebben tot vrije geneeskundige hulp, huisvesting en andere sociale voorzieningen?

Acties overheid 

Het verbeteren van de economische omstandigheden van gezinnen, het bieden van toegang tot onderwijs en het bieden van sociale ondersteuning aan kwetsbare groepen zijn allemaal acties die de Surinaamse overheid zou moeten ondernemen. Wordt er überhaupt voldoende aandacht besteed aan dit soort sociaal-maatschappelijke problemen binnen de sociale beschermingsprogramma’s van de overheid? Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoet het sociaal programma nog steeds niet aan de gewenste omstandigheden.

Belang ngo’s 

Het gaat heel er heel triest aan toe met onze maatschappelijke zorg binnen de gemeenschap. Hoewel zelfs non-gouvernementele organisaties (ngo’s) regelmatig worden benaderd voor het aanpakken van sociaal maatschappelijke problemen zoals opvang van de kinderen, ontbreekt er vaak essentiële handhaving en begeleiding. Kinderhuizen zijn eveneens overbevolkt met kinderen met verschillende problemen. De burger die bezorgd is, vraagt zich af wat de rol van de gemeenschap is. Hoewel het geven van geld een gevaarlijke afhankelijkheid kan veroorzaken, is niets doen evenmin acceptabel, zodoende worden kinderen aan hun lot overgelaten. 

(Foto: ter illustratie)

SD

error: Kopiëren mag niet!